Stoppen met roken

arreter-de-fumer.png


De meeste rokers hebben meerdere pogingen nodig om definitief te stoppen. Elke poging is een stap vooruit naar de definitieve stop.


Afspraak bij een tabakoloog voor individuele begeleiding.

Uw rookstoppoging heeft meer kans op slagen met een goede begeleiding, al dan niet gecombineerd met rookstopmedicatie.

U woont in Brussel of in Wallonië
Als u in Brussel of Wallonië woont, krijgt u een tussenkomst van uw ziekenfonds van 30 euro voor een eerste sessie bij een tabakoloog, en van 20 euro voor de daaropvolgende sessies, met een maximum van 7 sessies over een periode van twee jaar.
Zwangere vrouwen kunnen rekenen op een tussenkomst van 30 euro per sessie, met een maximum van 8 sessies per zwangerschap. De enige voorwaarde is dat u een arts of een tabakoloog moet raadplegen die geregistreerd is op de erkende lijst (neem een kijkje op www.tabakstop.be). U moet gewoon het getuigschrift voor verstrekte hulp aan uw ziekenfonds bezorgen.

U woont in Vlaanderen
Als u in Vlaanderen woont, betaalt u maar een deel van de kosten zelf. De Vlaamse Overheid betaalt de rest rechtstreeks aan de tabakoloog. U kunt makkelijk terugvinden hoeveel u dit zelf zal kosten en waar u een erkende tabakoloog vindt op www.tabakstop.be. Als u recht hebt op de verhoogde tegemoetkoming (RVT) betaalt u minder.


Gratis telefonische hulp en online hulp

Op 0800 111 00 luistert een tabakoloog naar u. Deze kan u 8 gratis sessies van telefonische rookstopbegeleiding aanbieden. Er bestaat overigens ook een gratis mobiele app (beschikbaar op de App Store en op Google play) als hulpmiddel voor dagelijkse steun bij het stoppen met roken. De app biedt onder meer een quiz, dagelijks tips, hoeveel u reeds bespaard hebt, uitdagingen om uw gedachten af te leiden als u op het punt staat te bezwijken, een chatfunctie om uw ervaringen te delen met andere “toekomstige ex-rokers”, en veel meer. Meer info vindt u op www.tabakstop.be


Ondersteuning door rookstopmedicatie

In het begin gaat een rookstop meestal gepaard met ontwenningsverschijnselen die de slaagkans belemmeren. Aangepaste rookstopmedicatie, geadviseerd in het kader van een individuele begeleiding, kan de ontwenningsverschijnselen verzachten en de slaagkans verhogen:
  • Nicotinevervangers kunnen de ontwenningsverschijnselen verlichten. Deze vervangers kunt u zonder voorschrift kopen in de apotheek en worden niet terugbetaald.
  • De overige rookstopmedicijnen zijn alle te verkrijgen op voorschrift door een arts en worden voor een groot stuk terugbetaald.
“Buproprion” is aangewezen als u ouder bent dan 35 jaar en lijdt aan chronisch obstructief longlijden (COPD).
 
“Varenicline”: het “starterspakket” (goed voor een proefbehandeling van 2 weken) en 3 vervolgkuren worden terugbetaald door uw ziekenfonds over een periode van 5 jaar.     
 
Meer weten? Neem contact op met 0800 111 00 of neem een kijkje op www.tabakstop.be