Bereid je opname voor

sejour-01.png
De juiste voorbereiding maakt het verschil 

Tenzij je naar het ziekenhuis moet voor een spoedopname, heb je er alle baat bij je ziekenhuisverblijf zo goed mogelijk voor te bereiden. Zo maak je de juiste keuzes, vergeet je niets en start je je opname zo rustig mogelijk.
 



Drie belangrijke keuzes met grote gevolgen

Het ziekenhuis en de arts kies je in principe zelf, al is dat in de praktijk niet altijd even gemakkelijk. 
Het type kamer echter kun je wel steeds kiezen (al dan niet een eenpersoonskamer), inclusief alle financiële gevolgen.


Het ziekenhuis

Het ziekenhuis waar je verzorgd en/of geopereerd wordt, kies je in principe zelf. Je behandelende arts raadt waarschijnlijk een bepaalde instelling aan, wat niet betekent dat je zijn of haar advies per se moet volgen. In de meeste gevallen kies je voor het ziekenhuis waar de specialist bij wie je op consultatie ging, zijn of haar onderzoeken of operaties uitvoert.


De kamer 

Je kunt kiezen tussen drie types kamers: een gemeenschappelijke kamer, een tweepersoonskamer of een eenpersoonskamer.
De kwaliteit van zorgverlening staat volledig los van je kamerkeuze. Wél heeft deze keuze grote invloed op je ziekenhuisfactuur. Bij aankomst in het ziekenhuis kies je op basis van de financiële voorwaarden volledig zelf de kamer van je voorkeur. 

Als de ziekenhuisarts echter om medische reden een eenpersoonskamer eist, wordt deze aangerekend aan de prijs van een gemeenschappelijke kamer. Hetzelfde geldt als je voor een gemeenschappelijke kamer kiest en men je bij plaatsgebrek toch in een andere kamer plaatst; ook in dat geval wordt een gemeenschappelijke kamer aangerekend.

Let op: Sinds 1 januari 2010 is het verschil tussen een tweepersoonskamer en een gemeenschappelijke kamer opgeheven. Voor een tweepersoonskamer betaal je dus nooit een supplement.

 

De arts

Je kiest zelf welke arts de behandeling of operatie uitvoert. In de praktijk hangt de keuze van de arts echter af van verschillende criteria:

  • de keuze van het ziekenhuis op basis van de nabijheid of op basis van de reputatie in een bepaald specialisme
    de aanbeveling door je behandelende arts
    een eventuele vertrouwensrelatie met de arts die jou in het ziekenhuis verzorgt of opereert.
    het feit dat de arts al dan niet geconventioneerd is (waardoor je al dan niet ereloonsupplementen betaalt).

Ons advies:

Vraag aan het ziekenhuis waar je wilt verblijven een onthaalbrochure en een exemplaar van het opnameformulier. Zo vermijd je onaangename verrassingen. 
De prijzen verschillen sterk van het ene ziekenhuis tot het andere. Informeer naar het statuut van de artsen, alsook naar hun erelonen en de verblijfkosten per type kamer. Aarzel niet om al je vragen te stellen.


De formaliteiten: wat je zeker moet doen

Of je nu werknemer, zelfstandige, ambtenaar of werkloze bent, je moet je arbeidsongeschiktheid steeds correct en op tijd melden. Als gepensioneerde is dat uiteraard niet nodig. Daarnaast moet je natuurlijk ook je ziekenhuisverblijf reserveren.


Het attest voor arbeidsongeschiktheid

Een verblijf in het ziekenhuis betekent automatisch dat je arbeidsongeschikt bent. Onder bepaalde voorwaarden heb je recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering van je ziekenfonds.

Als werknemer
Je moet je werkgever binnen de 2 werkdagen een arbeidsongeschiktheidsattest bezorgen. Daarnaast moet je de adviserende arts van je ziekenfonds uiterlijk 28 dagen na aanvang van de arbeidsongeschiktheid ook een ander medisch attest bezorgen.

Als zelfstandige of werkloze
Je hoeft enkel de adviserende arts van je ziekenfonds verwittigen. Als werkloze moet je ook je hulpkas voor werkloosheidsuitkeringen verwittigen om te vermijden dat je een dubbele uitbetaling ontvangt of dat je tijdens je ongeschiktheid wordt opgeroepen.
Belangrijk: In het geval van een ziekenhuisopname is de termijn om het medisch attest aan de adviserende arts te bezorgen, verlengd tot en met de tweede dag na je ontslag uit het ziekenhuis, ongeacht je statuut.

Als ambtenaar
Stuur de ad-hoc-certificaten naar de Administratieve Gezondheidsdienst (AGD) of naar een door je werkgever aangewezen verzekeringsmaatschappij, en dus niet naar je ziekenfonds. Deze laatste betaalt je bij arbeidsongeschiktheid geen uitkering uit.


Reservering van je verblijf in het ziekenhuis

De arts die jou verzorgt en/of opereert, spreekt de datum af waarop je in het ziekenhuis wordt opgenomen en plant de noodzakelijke onderzoeken of interventies.
Zelf moet je met het ziekenhuis het nodige doen om een kamer te reserveren en om aan te geven welk type kamer je wilt.

 
Onze tips:

Noch je werkgever, noch het ziekenhuis versturen je medische attesten in jouw plaats, ongeacht je statuut. Bewaar zorgvuldig de bewijzen van de overhandiging of van de verzending van je  arbeidsongeschiktheidsattesten.

Informeer bij het ziekenhuis eerst naar de erelonen voor een eenpersoonskamer vooraleer er een te boeken. In sommige gevallen liggen de erelonen die je zelf moet ophoesten zeer hoog.

 

Vóór je ziekenhuisopname
Vermijd vergetelheden en verrassingen

Het is belangrijk om op voorhand te bepalen wat je moet meenemen. Informeer je bij het ziekenhuis en vraag de onthaalbrochure. Zorg er ook voor dat je weet wat termen als Riziv-tarief, geconventioneerde arts of remgeld betekenen. Zo vermijd je financiële verrassingen.
 

Wat je zeker moet meenemen:

  • Je identiteitskaart
    Je SIS-kaart: zorg ervoor dat deze up-to-date is (deze is nog geldig tot eind 2016). Zo weet het ziekenhuis aan welk ziekenfonds het een deel van de kosten moet factureren.
    Naam en adres van je huisarts
    Naam en adres van een naaste met wie als eerste contact moet worden opgenomen
    Je medisch dossier: brief van je behandelende arts met de reden van de ziekenhuisopname, de medische rapporten betreffende je ziekenhuisopname, de lijst met geneesmiddelen die je regelmatig neemt, je eventuele allergieën, de geschiedenis van interventies en vroegere aandoeningen, ...
    Je persoonlijke spullen: maak een lijstje zodat je niets vergeet. Handdoeken en washandjes, kamerjas, pantoffels, pyjama’s of nachtkleedjes enz.  In de onthaalbrochure geeft het ziekenhuis eventueel ook suggesties. Vermijd om te veel cash geld of waardevolle voorwerpen mee te nemen.
 

Drie belangrijke zaken

Het Riziv-tarief

Dat is het deel van de kosten dat je ziekenfonds op zich neemt. 
Indien een interventie of prestatie voor 100 % van het Riziv-tarief wordt terugbetaald, hoef je zelf niks te betalen.


Geconventioneerde/niet-geconventioneerde arts

Een geconventioneerde arts stemde in met de afspraken tussen de vertegenwoordigers van de ziekenfondsen en het medisch korps rond de erelonen van de artsen. In dit geval respecteert de arts de vastgelegde tarieven, tenzij je een eenpersoonskamer koos.
Een niet-geconventioneerde arts ondertekende deze afspraken niet en bepaalt zelf zijn of haar ereloon. Hij of zij kan zelf ereloonsupplementen vragen, ongeacht het type gekozen kamer.


Remgeld

Bij een ziekenhuisopname moet je een deel van de medische kosten betalen: klinische biologie, medische beeldvorming, technische handelingen en medisch toezicht. Dit deel van de kosten, dat je zelf moet betalen, wordt niet terugbetaald door het ziekenfonds en noemt men het remgeld.

Voor sommige categorieën personen is het remgeld niet van toepassing: gepensioneerden, gehandicapten, werklozen met één jaar volledige werkloosheid na hun 50ste enz. Informeer je bij je ziekenfonds om te weten of je recht hebt op een verhoogde tegemoetkoming.

Onze tips:

Informeer bij je ziekenfonds naar de tarieven van de ziekenhuizen waar je eventueel zou verblijven.
Vraag elk ziekenhuis om zijn tarieven plus supplementen in functie van het kamertype door te sturen. 
Vraag de lijst met geconventioneerde en niet-geconventioneerde artsen.
Vraag de onthaalbrochure, het reglement en alle nuttige documenten van het ziekenhuis vooraleer je opnameformulier te ondertekenen.

De erelonen voor een eenpersoonskamer, die je volledig zelf moet betalen, liggen soms 3 tot 4 keer hoger dan het Riziv-tarief. 

 

Wil je graag meer informatie? Neem contact op met ons