Moederschap

maternite-(1).png



Werkneemsters

Werkneemsters en werkloze vrouwen hebben recht op een moederschapsverlof van 15 weken.
Deze periode is als volgt samengesteld: 5 weken overdraagbaar zwangerschapsverlof vóór de geboorte, 1 week verplicht zwangerschapsverlof vóór de geboorte (week voor de bevalling) en 9 weken verplichte bevallingsrust.

Dit verlof kan in bepaalde situaties verlengd worden:

  • Bij de geboorte van een meerling: 2 bijkomende en facultatieve weken overdraagbaar zwangerschapsverlof, alsook 2 bijkomende en facultatieve weken bevallingsrust, dus 19 weken.
    Indien de baby na de geboorte langer dan acht opeenvolgende dagen in het ziekenhuis moet blijven: verlenging van de bevallingsrust met het aantal dagen ziekenhuisopname na de eerste 7 dagen.


Voorwaarden:

  • Om aanspraak te maken op de uitkering voor deze periode moeten werkneemsters voldoen aan de voorwaarden van de uitkeringsverzekering (wachttijd, ...) en het medisch attest bezorgen met de begin- en einddatum van de bevallingsrust en de geplande bevallingsdatum (indien de bevalling nog niet plaatsvond).
    Daarna bezorg je enkel nog de geboorteakte.


Uitkering:

Voor de eerste 30 dagen van het bevallingsverlof ontvangt de werkneemster 82% van haar brutoloon (niet-begrensd) in werkdagen. Een werkloze vrouw ontvangt 79,5% van haar verloren uitkering die gebruikt wordt voor de berekening van de werkloosheidsuitkering.
Vanaf de 31ste dag bedraagt de bevallingsuitkering nog 75% van het loon (begrensd). In deze laatste situatie is de bevallingsuitkering begrensd tot een maximumbedrag, wat ook het geval is voor werkloze vrouwen.



Zelfstandigen

Vrouwelijke zelfstandigen hebben, indien ze aan de voorwaarden voldoen, recht op een forfaitaire moederschapsuitkering per week dat ze hun activiteit effectief stopzetten. De totale duur van het bevallingsverlof bedraagt 12 weken (13 bij de geboorte van een meerling). 

Het verplichte verlof bestaat uit 3 weken volledige stopzetting van de activiteiten ( 1 week vóór en 2 weken na de bevalling). 

Het overdraagbare verlof vervolledigt de maximale 9 weken verlof (10 bij de geboorte van een meerling) of maximaal 18 weken deeltijds verlof (20 bij de geboorte van een meerling). Beide verlofstelsels kunnen gecombineerd worden aangezien een volledige verlofweek overeenkomt met twee halftijdse verlofweken en elke verlofweek (half- of voltijds) uit 7 kalenderdagen bestaat.

De werkneemster kiest vóór de vermoedelijke bevallingsdatum zelf de startdatum van het verlof. Het start ten minste 3 weken vóór de geplande termijn (in voltijds en/of halftijds verlof) en start in voltijds verlof steeds verplicht uiterlijk 1 week vóór de geplande termijn.

De overdraagbare weken moeten uiterlijk binnen de 36 weken volgend op de verplichte verlofperiode worden opgenomen. Bij een verlengde ziekenhuisopname van het kind start de termijn van 36 weken op de dag na deze verlenging. 

Indien het kind na de 7de dag na de bevalling in het ziekenhuis moet blijven, kunnen zelfstandige werkneemsters een verlenging van het bevallingsverlof aanvragen (de verlening gebeurt steeds per volledige week van 7 dagen). De verlenging komt overeen met het aantal volledige weken van ziekenhuisopname volgend op de eerste 7 dagen, met een maximum van 24 voltijdse weken (of 48 halftijdse weken). Deze verlengingsweken moeten ononderbroken worden opgenomen na afloop van de twee verplichte weken vanaf de bevalling.

Tijdens een deeltijdse verlofweek voert de zelfstandige werkneemster haar normale activiteiten hoogstens deeltijds uit als zelfstandige, zonder andere professionele activiteiten.
 

Om deze bevallingsuitkering te ontvangen, bezorgt de zelfstandige werkneemster haar ziekenfonds volgende zaken:

  • Een medisch attest met de vermoedelijke bevallingsdatum
    De ingangsdatum van het bevallingsverlof
    Het ingevulde en ondertekende aanvraagformulier met de planning van de gekozen verlofweken
    Het bewijs van geboorte (met een nieuw aanvraagformulier bij aanpassing van de initieel geplande weken).


Binnen de twee weken na de ziekenhuisopname van het kind bezorgt de zelfstandige werkneemster haar ziekenfonds het aantal gewenste verlengingsweken, alsook een attest van het ziekenhuis (dus niet van eender welke arts) met de duur van de ziekenhuisopname van het kind. Als het kind langer in het ziekenhuis moet blijven, dient de aanvraagster een nieuw aanvraagformulier in om de data van de aangevraagde overdraagbare weken aan te passen.


Te versturen document: Aanvraag moederschapsuitkering voor zelfstandige werkneemsters(FR)


Wil je graag meer informatie? Neem contact op met ons