Verplichte verzekering

De verplichte verzekering is de kerntaak van je ziekenfonds.


"De verplichte verzekering (of verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen) valt onder de sociale zekerheid.
Hiermee worden je gezondheidszorgen terugbetaald (arts, tandarts, apotheker, ...) in functie van de door het Riziv (Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering) bepaalde bedragen en ontvang je je uitkering bij ziekte of arbeidsongeschiktheid. Deze terugbetalingen zijn dezelfde bij alle ziekenfondsen. "

De verplichte verzekering omvat dus 2 specifieke takken, de uitkeringen en de gezondheidszorg.



Hoe maak je hier gebruik van?

Elke in België woonachtige persoon moet zich aansluiten bij een ziekenfonds om gebruik te kunnen maken van een dekking voor gezondheidszorg. Dat geldt voor werknemers, zelfstandigen, gepensioneerden of weduwen van deze 2 stelsels, studenten, gehandicapten of bewoners van woon- en zorgcentra.

De ziekenfondsen staan in voor de uitbetaling van de prestaties van de verplichte verzekering aan hun leden, onder toezicht van het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (Riziv). 

De meeste ziekenfondsen bieden naast de verplichte verzekering ook een aanvullende verzekering aan, die gefinancierd wordt door premies van hun leden zelf. 



Hoe weet je wat je verzekering dekt?

Ziekenhuizen, apothekers en andere zorgverleners gebruiken je elektronische identiteitskaart of isi+-kaart voor uw kind, indien jonger dan 12 jaar (De SIS-kaart is niet meer geldig sinds eind 2016).

Voor zijn verschillende taken gebruikt je ziekenfonds onder andere persoonlijke  (rijksregister) en professionele (documenten van bijdrages) gegevens afkomstig van de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid (KSZ).


Wil je graag meer informatie? Neem contact op met ons