De opname in het ziekenhuis

admission-(1).png
Informeer grondig naar de voorwaarden

Bij de ziekenhuisopname moet je steeds een opnameformulier invullen. Dit vormt een overeenkomst tussen jou en het ziekenhuis rond de voorwaarden van je ziekenhuisopname. Deze overeenkomst bevestigt je keuzes, bepaalt door wie en hoe je verzorgd wordt, welk voorschot je onmiddellijk moet betalen en hoe hoog de eindfactuur is. Met dit document ben je gebonden. Neem het grondig door en stel al je vragen voor je het ondertekent.


 

Essentieel: het opnameformulier
Lees dit aandachtig vóór je het ondertekent

Bij aankomst in het ziekenhuis ontvang je steeds een opnameformulier dat je moet invullen en waarop je onder andere aanduidt welke kamer en arts je kiest.

Het opnameformulier is een verplicht formulier dat in alle ziekenhuizen hetzelfde is. Dit document is zeer belangrijk: het geeft duidelijke informatie over de materiële en financiële voorwaarden van je ziekenhuisopname en geeft aan hoeveel je opname je ongeveer zal kosten. Je vraagt het dan ook best op voorhand aan zodat je het op je gemak kunt bekijken en de juiste vragen kunt stellen.

Het ziekenhuis kan nooit afwijken van de tarieven en supplementen op dit formulier. Door het formulier te ondertekenen stem je ermee in om de kosten en erelonen als gevolg van je keuzes te betalen.
Bij een spoedopname ontvang je het formulier zodra je in staat bent het te lezen en te ondertekenen.

Het opnameformulier van elk ziekenhuis bezorgt je steeds volgende informatie:

  • De vaste kosten die je zelf moet betalen, ongeacht het gekozen kamertype: je eigen bijdrage in de prijs van het dagverblijf en het geneesmiddelenforfait.
    De supplementen voor de verblijfkosten en erelonen die kunnen worden aangerekend in functie van het gekozen kamertype en van het feit of je al dan niet door een geconventioneerde arts werd behandeld.
  •  

Ons advies:

Teken niets zonder te informeren naar de eventuele supplementen in functie van je sociaal statuut of je gezondheidstoestand. Soms moet je door je gezondheidstoestand bijvoorbeeld een eenpersoonskamer te kiezen. In dat geval duid je op het opnameformulier aan dat je een eenpersoonskamer kiest. Zo verblijf je in een eenpersoonskamer, zonder er de vaak zeer hoge supplementen voor te moeten betalen.



Keuze van je kamer en arts

In het opnameformulier moet je expliciet aanduiden welke kamer en arts je kiest. Dit bepaalt het factuurbedrag van je ziekenhuisverblijf.
 

Welk kamertype kiezen?

Je betaalt steeds een eigen dagbijdrage, ongeacht je kamertype. 
Deze eigen bijdrage is voor elk ziekenhuis dezelfde, al ligt ze een stuk lager voor begunstigden van een verhoogde tegemoetkoming.

Kies je voor een eenpersoonskamer, dan stem je ermee in om de supplementen voor de verblijfkosten te betalen, alsook de ereloonsupplementen van de artsen. Beide zaken staan duidelijk vermeld in het opnameformulier.
 

Geconventioneerde of niet-geconventioneerde arts?

Bij je opname moet je aanduiden of je al dan niet op basis van het geconventioneerde tarief behandeld wilt worden.
Een geconventioneerde arts stemde in met de afspraken tussen de vertegenwoordigers van de ziekenfondsen en het medisch korps rond de erelonen van de artsen. In dit geval respecteert de arts de vastgelegde tarieven, tenzij je een eenpersoonskamer koos.
Een niet-geconventioneerde arts ondertekende deze afspraken niet en bepaalt zelf zijn of haar ereloon. Hij of zij kan zelf ereloonsupplementen vragen, ongeacht het type gekozen kamer.

Kies je voor een opname op basis van het geconventioneerde tarief, dan betaal je geen ereloonsupplementen, maar is de lijst met artsen kleiner.

Let op: in een eenpersoonskamer kan de arts steeds ereloonsupplementen aanrekenen, ongeacht of hij of zij geconventioneerd is!​

Het voorschot

Bij je opname in het ziekenhuis betaal je een voorschot (cash of met een bankkaart).

Je kiest voor een gemeenschappelijke of tweepersoonskamerBij een opname in een gemeenschappelijke of tweepersoonskamer bedraagt het maximale voorschot voor een gewone verzekerde vandaag 150 euro. Als je in functie van je sociaal statuut recht hebt op een verhoogde tegemoetkoming, kan dit bedrag een stuk lager liggen. Per bijkomend verblijf van 7 dagen kun je een nieuw voorschot vragen.

Je kiest voor een eenpersoonskamer
Als je voor een eenpersoonskamer kiest, ligt het gevraagde voorschot een stuk hoger.

Dagopname
Voor een dagopname hoef je geen voorschot te betalen, tenzij je een eenpersoonskamer koos. In dat geval is het voorschot begrensd tot het dagsupplement voor de kamer.


Onze tips:
Vraag het ziekenhuis hoeveel je opname op basis van je keuzes ongeveer zal bedragen.
Informeer bij je ziekenfonds naar de precieze terugbetaling door het Riziv.
Vraag op voorhand het opnameformulier, zodat je het thuis op je gemak kunt bestuderen. 
Vraag in het ziekenhuis de lijst met geconventioneerde en niet-geconventioneerde artsen, alsook de ereloonsupplementen die zij toepassen.


Goed om te weten:
De opnameverklaring vermeldt het maximale percentage van de ereloonsupplementen die kunnen worden aangerekend. Het gaat om een percentage ten opzichte van het wettelijk vastgelegde Riziv-tarief. Bijvoorbeeld: Bij een ereloonsupplement van 300% kan het ziekenhuis je het drievoudige van het Riziv-tarief aanrekenen.

 

Wil je graag meer informatie? Neem contact op met ons